2012. febr. 19.

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak (Plitvička jezera) egy egész tórendszert jelentenek. Horvátországban található, Európa egyik legszebb természeti látványossága.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 16 nagyobb és 2 kisebb, lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km².

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km²-t, és ebből mint 15  km² hektár erdős terület. A vizek felszíne 215  km²-t tesz ki.
1949-ben nyilvánították nemzeti parknak, 1979-től a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

A Nemzeti Park két nagyobb területre osztható:

Felső tavak vidéke:
Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak.

Alsó tavak vidéke:
Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe.

Kezdjük azzal, hogyan lehet eljutni Plitvicére. A Nemzeti Park honlapja több nyelven is eligazít, magyarul nem, de ezen én már nem is csodálkozok.
A honlap különböző nyelveken nem is ugyanúgy néz ki, és gondolom az információtartalom is szűkebb, ha angolul olvassuk. Kínlódhattam volna a horvát nyelvű oldal lefordíttatásával, de ésszerűbbnek mutatkozott az angol nyelv választása. Ezért amit lehet, az angol nyelvű oldalakról idézek.

Tehát az eljutásról itt olvashatunk: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=68

Plitvice -tájékoztató tábla az útvonalakról
Két bejárat van, mindkettőtől indulnak túrák. Ezeket részletesebben is elolvashatjuk: http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=85

A jegy árak, nem mondom, elég borsosak. A csoportoknak, fiataloknak vannak kedvezmények, és a jegyárusító helyeken lehet kártyával is fizetni.

Plitvice - belépők - 2012
A park nyitvatartása télen és nyáron más.

Plitvice - nyitvatartás
A jegyárakat és a nyitvatartási időt mutató képekre kattintva a Plitvice Nemzeti Park angol nyelvű honlapján továbbiakat is lehet olvasni a parkolással, buszjáratokkal kapcsolatban is.

Nagyon fontos tudni, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a plitvicei tavak látogathatóságát. Zuhogó esőben nem egy nagy élmény, a csúszós talaj balesetveszélyes, így ajánlott mindig megnézni az időjárás előrejelzést.
http://prognoza.hr/tri_karta_e.php?id=tri&param=nacionalni_parkovi&code=NP_Plitvicka_jezera

Egy régebbi bejegyzés Plitvicéről: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2009/10/plitvice.html

A séta során több információs táblával is találkozhatunk, ahol magyarul is olvashatunk például a nagy vízesésről, a hagyományos plitvicei építkezésről.

A Nagy vízesésről szóló információ
A hagyományos plitvicei építkezésről
Közlekedés a tavakon hajóval
Szerintem nem szabad kihagyni, ha lehetőségünk van eljutni Plitvicére. Karlovactól 75 km-re található Plitvice, a tengertől vagy tengerhez is könnyedén el tudunk jutni.
Az út a tengerpartra eléggé kalandos volt, lehet, hogy szerencsénk volt azzal, hogy már sötétben tettük meg az út nagy részét, mert így nem láttuk, merre is megyünk. Egy kanyarban feltűnt lent a mélyben egy település a fényeivel, aztán kiderült, a szerpentinen mi is oda igyekeztünk.
Nem tudom, hogy ez volt-e a legésszerűbb út vagy sem, lényeg, nekünk Karlobagba kellett eljutni, és az egyik út pont oda visz. Közben voltunk jó és rosszabb utakon, sőt még az autópályán is egy nagyon rövid ideig.

Minden időjárásra felkészülve célszerű Plitvicére menni, lehet, hogy esni fog, lehet hogy csak facsarni lehet a felhőkből a vizet, és lehet, hogy meleg lesz, de lehet, hogy hideg. Társasutazáson résztvevőknek van még egy tanácsom. Ha több napos a kirándulás, és nem az első napon lenne Plitvice, akkor is legyen fent a buszban a túracipő, kardigán, esőkabát és esernyő, mert lehet, hogy úgy kezdődik az utazás, hogy "az időjárás-előrejelzés miatt először Plitvicére megyünk".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése