2011. okt. 4.

Simon-Júda vásár Párkányban

Ha október, akkor a hagyományos Simon Júda vásár Párkányban. Immáron a 465. vásár lesz az idei. Párkányban már a török hódoltság kezdete óta tartanak vásárokat. ezek közül a legfontosabb a Simon-Júda napi vásár volt.

Életkép a vásárról


Képes beszámoló a 2006-os vásárról: http://www.bumm.sk/3833/simon-juda-vasar-parkany-kepriport.html
Simon és Júdás apostolról itt és itt található olvasnivaló.

A párkányi Simon-Júda vásár története: http://ujszo.com/napilap/szulofoldunk/2001/10/26/a-simon-juda-vasar-tortenete

A vásár csütörtöktől vasárnapig tart nyitva. (2011. október 6-9.)
Csütörtökön kezdenek az árusok kipakolni, és délután lesz a hivatalos megnyitó.

A forgalmi változásokról ezen az oldalon található információ: http://hu.sturovo.sk/oznamy.phtml?id6=51&module_action__0__id_info=25563

Az autóbuszok közlekedése is változik ezekben a napokban: http://www.sadnz.sk/sturovsky-jarmok-2011

A város térképe itt található.
Van statikus és dinamikus térkép is. A statikus talán jobb, mert az utcanevek is fel vannak tüntetve rajta, így könnyebb megtalálni. 1:10000 arányú. Képként is el lehet menteni, és ki lehet nyomtatni.
A dinamikus térkép nagyítható.

Ha nem elegendő egy nap a kirándulásra, a Hotel Esztergom már felkészült, és külön erre a programra kínál csomagot. http://szallas.hu/Wellness-hétvége/Hotel-Esztergom/Simon-Júda-vásári-csomag

Az eljutás vonattal vagy autóbusszal Budapestről nagyon egyszerű.
Óránként megy vonat Esztergomba, időnként ennél gyakrabban is. Az út hossza 53 km, ezt röpke másfél óra alatt már meg is tesszük. Kárpótlásként a táj szép. A jegy ára 1.100 Ft egy útra, de ha van Budapest bérletünk, már 735 Ft-ból megússzuk.

Aki már járt Esztergomban vonattal, az tudja, a vasútállomás eléggé messze van a városközponttól, és így a hídtól is. A híd túloldalán is még van egy kis út addig, amíg elérünk a vásárhoz. A vásár meg arról híres, hogy járkálni  kell. Jó hosszan, de tényleg nagyon hosszan.

Semmi vész, mert van megoldás, gondolom idén sem lesz másként. A vonatok érkezésekor kisvonat áll a vasútállomás előtt, és hangosan hívják az utasokat a kisvonathoz, ami átmegy a túloldalra, egészen a vásárig. Elég ott gyalogolni. A kisvonat óránként megy át és persze vissza is.
A visszaindulást elmondják, úgy van ütemezve, hogy a vonat indulása előtt legalább 15 perccel az utasok a pesti vonatnál legyenek. Még jegyet venni is van idő, és elszaladni a mosdóba, hátha a vonaton nem működik.

Autóbusz választása esetén több lehetőségünk is van. Indul busz Esztergomba a Széna térről, az Árpád hídtól és Újpest Városkaputól is.
Az első két esetben a Pilisen keresztül megyünk, Újpestről pedig a Dunakanyarban végig.
A Pilisen keresztül 45 km, amit kb 75 perc alatt lehet megtenni az Árpád hídtól.
Újpestről kb. 63 km, és két óra, amire számíthatunk.

A jegyárak ebben a táblázatban vannak

A buszok sokkal sűrűbben járnak, mint a vonat. A buszállomás a városban van, közelebb a hídhoz.

Egész szép kis kirándulást lehet tenni akkor, ha busszal megyünk, és az egyik irányban a Dunakanyar felé, másik irányban a Pilis felé megyünk.

Ha még van erőnk néhány nevezetességet megnézni Esztergomban, akkor igazán elégedettek lehetünk magunkkal.
Csütörtökön csak délután nyit a vásár, ha reggel elindulunk, akkor még délelőtt lehet egy kis esztergomi városnézés, utána néhány óra vásározás.
Esztergomi képek:
Esztergom

Enni már lehet odaát is, a sütemények is nagyon finomak.:-)
Vásárfiát is kell venni, úgysem tudjuk megállni. Nekem megvan a rövid listám, mit szeretnék venni.
Nagyon jó dolgokat árulnak a vásárban, olyanokat is, amit nálunk nem kapni.
(Én például a finom meleg papucsot nem fogom kihagyni, ha lesz, és nem szabadult el az ára.)
Rengeteg cukorka árus van mindig, szóval édességből biztos nincs hiány, és kész ruhásboltok is szoktak lenni, meg mindenféle kézműves termék.

Ja, és a mézbor, amit melegen meg is kóstolhatunk. A vásárhoz sok étkezőhely is tartozik, ahol az ember megpihenhet, és jóllakhat. Az ételárusoknál nem lesz nyelvi problémánk, ha ugyanúgy lesz, mint szokott lenni, mert többnyire magyar cégek települnek ki konyháikkal. Hatalmas üstökben sül, fő az ennivaló.

Az időjárás reméljük, kegyes lesz a vásárhoz, mert esőben eltűnnek az árusok, hiszen nyitott az egész vásár, és sok termék tönkremegy, ha megázik.
Időjárás-előrejelzés Szlovákiára. Ahogy elnézem, csütörtökön még szép napos idő, 23 fok várható, de utána felhős, esős idő. Szombaton kevesebb esővel, de csak 13 fokot jeleznek előre.

Egy biztos, idén nem hagyom ki a vásárt, beszámolok róla, milyen volt, képek is lesznek.
Találkozunk a 465. Simon-Júda vásárban?:-)

Beszámoló a vásárról: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2011/10/parkanyi-vasarban-jartam.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése