2010. okt. 10.

Rattenberg

Ha Ausztriában Innsbruck környékén jár az ember, nem szabad kihagynia ezt a piciny települést.
Az A12-es autópálya mentén található, Kufstein és Innsbruck között. Írhatnék más településeket is, de ezt a két várost ismerjük biztosan, legalábbis névről.


Rattenberg megközelítése
Rattenberg az Inn folyó partján fekszik, a legkisebb osztrák város.

Rattenberg
1254-ben egy oklevélben említették először Rattenberg nevét. A település valószínűleg ennél sokkal régebbi.
Neve a bajor Ratolt (Ratolt hegy) vagy Raboto szóból származik. Neve magyarul hegyi patkányok. Hát nem annyira bizalomgerjesztő. Első említése a 10. században történt.
A középkorban jelentős település volt mint gazdasági, mint politikai téren. A Bajorországot Salzburggal összekötő úton fekszik, már a régi időkben is közlekedési csomópont volt. A szárazföldön és a vízen közlekedő járművekre vámot vetettek ki.
A város hovatartozása többször változott az idők során. Ezt nem részletezem, mert eléggé nehezen követhető, mikor kinek a fennhatósága alatt állt.


Rattenbergi utcarészlet

1393-ban kapott a település városjogot.
Jelentős fejlődés kezdődött 1415-1416-ban, amikor is kialakult a város ma is látható szerkezete. A 19. században megszüntették a városkapukat, amelyek a fejlődés útjában álltak.
A környéken a 15. században réz és ezüst bányászat kezdődött, fellendítve a gazdaságot. A 16. század végére kimerültek a bányák, ekkor a város életében hanyatlás kezdődött.
1889-ben Rattenberg saját vasútállomást kapott.
A 20. században a turizmus és a városban található üvegipar vált a két legfontosabb gazdasági tényezővé.

Rattenberg - üvegtárgyak

Ma a turisták százai látogatják meg a települést sétálnak középkori kicsiny utcáin, gyönyörködnek szépen felújított épületekben, vásárolnak a boltokban.

Rattenbergi utcarészlet


Rattenberg - utcarészlet

Rattenbergi utca, háttérben az Alpok hegyeivel

Rattenbergi utcakép
A város szinte tele van ajándékboltokkal, különös tekintettel az üvegtárgyakra. Ezek között használati tárgyak, például poharak, vázak, tálak; dísztárgyak, mint például karácsonyfadíszek, üvegvirágok, üvegből készült állatok, kézzel készített üveggyöngyök találhatók.


Üvegből készült szaloncukrok

Ezen kívül vásárolhatunk képeslapokat, helyi italféleségeket, a népi hagyományhoz tartozó figurákat, tiroli ruházati cikkeket, édességet, és sokféle apróbb-nagyobb ajándéktárgyat.

Természetesen múzeumok is vannak Rattenbergben, a régi kovácsműhely is egy ilyen múzeum, ahol ügyes üzleti megfontolásból a csoportok ingyen nézhetik meg a kiállítást, majd vásárolhatnak a mellette található ajándékboltban. A várromból csodálatos kilátás nyílik az Inn völgyére.
A régi kovácsműhely ma múzeum

Festett szekrény


Szobabelső
 
Szobabelső


1 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan aranyos kisváros, feltétlenül érdemes megnézni! Mi a Fehérvár Travellel jártunk ott, és a Szegkovács Múzeum igazi élmény volt.
    Mindenkinek ajánlani tudjuk!
    Zalatnai Attila

    VálaszTörlés