2010. okt. 19.

Kirándulás Bernbe, Svájc fővárosába

Bern Svájc fővárosa, egyben Bern kanton székhelye is. Korántsem a legnagyobb város, a maga kevesebb, mint 130 ezer lakosával. Lakosság tekintetében megelőzi Zürich, Genf és Bázel is.
Bern nagyjából Svájc közepén fekszik az Aare folyó partján. Az óváros a folyó egyik kanyarulatában helyezkedik el.

Az Aare folyó kanyarulata
A város jelképe a berni mackó (medve). A medve kedvelt állat jelképek szempontjából, több városnál találkozhatunk vele Európában. Pl. Berlinnek is a medve a jelképe.

Berni medve, sok helyen találkozhatunk vele
Egy érdekes legenda szerint azért lett a város neve Bern, és a jelképe a mackó, mert  a városalapító Berchtold V. von Zähringen herceg úgy döntött, hogy az első elejtett állatról fogják elnevezni a várost. Az első elejtett állat pedig egy medve volt a legenda szerint. Németül a medve  Bär és ebből lett a Bern szó. Nyelvészek szerint ennek a két szónak semmilyen kapcsolata sincs egymással. A medve viszont a város címerállata.
Medvékkel a történelmi város megtekintése kezdetén találkozhat a látogató. Az Aare folyó partján, a  Nydegg híd hídfőjénél található a medveverem, ahol igazi medvéket láthatunk.

Medveverem, használaton kívül van már

Medveverem, ahol a mackók laknak
A hídon átmenve az UNESCO örökség részét képező óvárosban sétálhatunk. Széles utcák, az utcákon színes szobrokkal díszített kutak.




A házak aljában árkádsor húzódik végig. A házak alsó szintjén üzletek találhatók.
Az óváros utcáin sétálva, mintha a múltba térnénk vissza.
A város egységes képét annak köszönheti, hogy nem engedtek a többinél magasabb házakat építeni, így az iparosok, kereskedők, és a nemesek házai is hasonlóképpen néznek ki.

Berni utcakép
A séta a következő bejegyzésben folytatódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése