2010. ápr. 29.

Fót, Vác

Tegnap kirándulni voltam. Fót és Vác volt az uticél. Talán túl közel vannak Budapesthez abból a szempontból, ahogy egy kirándulást elképzelünk. Nem kell órákat utazni, hipp-hopp, máris ott van az ember.
A délelőtt Fóton telt el, megnéztük a híres fóti katolikus templomot, ahol részletesen megismerkedhettünk a Károlyi család történetével, a templom építésének körülményeivel is. A templom nagyon szép, kívülről, fényképen már sokszor láttam, most voltam bent először. Nem is csak egy templomról beszélhetünk, 4 épület együttese adja a teljes képet. A templom alatt altemplom található, azt is megnéztük. A Károlyi család temetkezési helyeként is szolgáló altemplom gyönyörű szobrokat rejt. A drágakövekből készült intarzia különösen érdekes volt számomra.
A fóti templom mögötti részen kálvária is található. A stációk U alakban ölelik körül az épületet.
A templom megtekintése után átsétáltunk a Károlyi kastélyba. Itt néhány termet lehet megtekinteni, amelyek a régi korok hangulatát idézik.

Fóti kirándulásunk következő állomása a Németh Kálmán emlékház volt. Németh Kálmán szobrászművész egykori lakóháza ma emlékházként működik. A művész itt élt, és alkotott, fogadta vendégeit és tanítványait.
A ház berendezése őrzi keze nyomát.

Az emlékház után felmentünk a Fáy présházhoz, amely Fót Somlyó-hegyen található. Innen indul egy tanösvény, mely a Fóti Somlyó-hegy természeti értékeit mutatja be az érdeklődőknek.
A présház közvetlen közelében található a Vörösmarty kunyhó. A legenda szerint Vörösmarty Mihály itt írta meg 1842-ben híres, hazafias érzelmű versét, a Fóti dalt.
A présház elől, - amely ma étteremként működik - nagyszerű kilátás nyílik a környező tájra. Látjuk Fótot, mint egy kis makettet, a távolban pedig Budapest magasabb épületeit ismerhetjük fel. A Megyeri híd pillérei is jól látszanak, a látóhatárt a Budai-hegység hegyei zárják le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése