2015. okt. 7.

Simon-Júdás vásár 2015-ben is

Mondtam már, hogy kedvelem a Simon-Júdás vásárt? :-)
Idén is lesz, ez biztos. Sajnos sok információt nem lehet róla megtudni. Beírtam a keresőbe, és a 2015 ellenére a tavalyiról hozott több cikket is. Aztán lett végre egy az ideiről, ami viszont szinte szóról szóra a tavalyi, és főleg arról szól, milyen forgalmi változások várhatók.

Esztergom- útban a híd felé

Így sajnos nem leszünk sokkal okosabbak.
Mivel nem is egyszer jártam már ott, el tudom mesélni, mire is lehet számítani.

A vásár Párkány főutcáján lesz, mint mindig. Ez a főutca nagyon hosszú! A Duna felől indulva kilométernyi séta után is a felénél járunk, a vásár vége a dombon szokott lenni.

Ez azért jó, mert remek kilátás van onnan az Esztergomi Bazilikára.
https://goo.gl/maps/NMN5vpNkm8t

A vásárban a Dunához közel eső részen kézművesek árulnak többnyire, vagy legalábbis kézműves terméket. Játékok, dísztárgyak, ékszerek, divatcikkek, és persze mézbor is.
A középső részen, kis tér van, ott szoktak lenni a lacipecsenyések. Amikor én ott jártam, minden évben magyar cég volt. Hatalmas serpenyőkben készülnek a finomságok. Persze sör is minden mennyiségben.

Egy kis üst :-)

Ahogy haladunk egyre messzebb a Dunától,  egyre több kereskedőt találunk. Minden, ami egy vásárban lehet, vagy annál több is? Jó, nem vagyok vásárokban járatos, nekem az itteni tetszik. Sok olyan dolgot látni, ami nálunk nincs, vagy nem olyan, mint ott.
Aki függönyt, ágyneműt, táskát, télikabátot akar venni, megnyugodhat, találni fog. Felsőruházatot sokan árulnak, és nem meglepő talán az sem, sok magyar van köztük. Kész kisáruházak vannak szinte.
Csemegék

Ami még rengeteg szokott lenni: cukorkaárus. Hatalmas asztalok, roskadásig mindenféle, általam nem vagy kevésbé ismert sütemény és édességfélével.

Idén végre ismét szép világ van, mert jár a vonat. Megvallom, tavaly az tartott vissza, hogy még mindig nem lehetett normálisan eljutni Esztergomba.

Vonat

Budapestről indulva a vonattal kényelmesen megérkezünk Esztergomba. Az állomás előtt találkozunk a kisvonattal, mellyel átjutunk Párkányba. Néhány száz forint a jegy.

Kisvonat

Mentem már gyalog egyszer, amikor a vonat helyett busz járt, és a kisvonattal sem találkoztam. Megvallom, nagyon unalmas és fárasztó volt végiggyalogolni fél Esztergomon, át a hídon, majd el a párkányi főutcáig, és ekkor még csak megérkeztem.

Hála a technikának, megmutathatom az utat, ha mégis a gyalogos megközelítés nyerne. 3,6 km, 44 perc séta, és utána jön a néhány órás nézelődés. https://goo.gl/maps/kYpLGRF2vLQ2

Tehát a vonat.

Óránként 2 vonat megy Esztergomba, 53 km, és röpke 1 óra 13 perc, vagy 1 óra 26 perc alatt oda is ér. Budapest bérlettel 745 Ft egy útra a jegy, a teljes árú menetjegy a Nyugatiból 1120 Ft.

Azt tudom, vasárnap délután, hazafelé vigyázni kell, mert sokan vannak a vonaton, érdemes kicsit korábban hazaindulni. 
Én reggel 8 körül szoktam indulni, és a negyed négyes vonattal hazajönni. Hétvégén óránként csak egy vonat jár!

Igyekszem idén is eljutni, majd élménybeszámolok! :-)





2 megjegyzés:

  1. Szia !

    Az óránként két vonat csak hétköznapokon megy !

    VálaszTörlés
  2. Ja, láttam, hogy írtad, de én is csak később ! :-)

    VálaszTörlés