2011. dec. 13.

Tratzberg - egy tiroli kastély

Szintén az utóbbi évek felfedezése az egyre több utazási irodánál megtalálható tratzbergi kitérő Innsbruck-ból hazafelé.

Tratzbergi kastély
Ahogyan a kristályvilág csalódás volt számomra, ez a kis hegyi kastély annál jobban tetszett. Ez az a hely, amiről azelőtt nem is hallottam, gondolom, mások se túl sokat. Még mindig a 2008-as évről beszélek, akkor tényleg csak 2 utazási iroda vitte oda az utasokat.

Tratzbergi kastély prospektusa.

Ennek ellenére MAGYARUL is hallottunk idegenvezetést. Nem úgy, hogy egy helyi idegenvezető elrikoltoz néhány akcentusos magyar mondatot, vagy felolvassa ezeket, esetleg a saját idegenvezetőnk kezébe nyomják a leírtakat, hogy olvassa fel. Nem. 8 nyelven van vezetett túra, és ezek között szerepel a magyar is.
Itt valami csoda részese lehettem. Azelőtt, mármint a szóban forgó út előtt én még nem találkoztam a modern technika vívmányaival múzeumban.

Itt mindenki kapott egy kis magnót, vagy nem is tudom mit, fejhallgatóval. Központilag vezérelték a hallottakat. Ahogy haladtunk, mindig arról hallottuk, amit láttunk.
De ez még mind semmi.

Kastélybelső

Nem egy felolvasás vagy tanóra jellegű beszéd volt. Még ma is hallom, ahogy a kastély úrnője és ura elmeséli a kastély, a család történetét, beszél életükről. Mintha egy kis rádiójátékot hallottunk volna. Egyes szám első személyben meséltek. Sokkal érdekesebb volt így. Ahogy elmesélte az úrnő, hogy őt mennyire szereti a férje, mert még fűtés is van a szobájában...
A kastélyban tett séta során végig, minden helyiségben, ahol megálltunk, elmesélték azt, mire használták, mit látunk, és az életükről is szóltak.
A legvégén persze itt is eljutottunk a vásárlás helyére, ahol apróbb-nagyobb emléktárgyakat lehetett beszerezni.

De, hogy az elején kezdjem, busszal nem lehetett felmenni a dombra, persze kicsit el is tévedtünk, de végül eljutottunk annak az útnak a végéig, ahonnan már nincs tovább. Ekkor az idegenvezető telefonált a kastély urának (a mainak), aki kisvonattal lejött a csoportért. A kastély udvarára érkeztünk, és már el is voltunk varázsolva.

Tratzberg-express

A kisvonat a hangzatos "Tratzberg-Express" nevet viseli!:-)

Hol is van Tratzberg?

Tirolban, az Inn folyó partján fekvő Jenbach környékén keressük. Innsbruck felől közelítve, még Jenbach előtt balra fent a dombon. Az A12-es autópályát el kell hagyni, egy bekötőúton lehet feljutni a dombhoz.
Onnan fel az express vonattal!:-), vagy gyalog.


Tratzberg elérhetősége

Itt pontos leírás is van, koordinátákkal: http://www.schloss-tratzberg.at/8.html?&L=1

Kastély a hegyoldalban
Van idő megtervezni az utat, mert a kastély nincs egész évben nyitva. 2012-ben április 1. és november 1. között látogatható.

Belépőjegy felnőtteknek 10 €, csoportoknak, a vezetéssel együtt 7,50 €/fő

Nyitvatartás, jegyárak pontosan és részletesen

Mire mindent elmesélek, a főoldalra is elkeveredtem, ahol a nyelvválasztó link is működött, és kiderül, magyar nyelvű honlap is van, ahol a legfontosabbakat egy helyen olvashatjuk.
http://www.schloss-tratzberg.at/index.php?id=99

Modern kastély, lehet a Facebookon is lájkolni az oldalát!

Szerintem érdemes megnézni a kastélyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése