2011. nov. 27.

Tömegközlekedéssel Bécsben

Advent idején is, meg persze máskor is sokan ruccannak át egy rövid bécsi kirándulásra.
A vonattal és busszal történő eljutásról régebben már írtam, most a bécsi tömegközlekedéssel kapcsolatban szerzett tapasztalatokról írok.
Ezeket a tapasztalatokat a számítógép előtt ülve szereztem, de felettébb hasznosak.

Ha vonattal vagy busszal megyünk Bécsbe, és úgy gondoljuk, nem szeretnénk egész nap gyalog közlekedni, akkor villamossal, metróval, busszal is szeretnénk utazni. Hát ebben semmi újdonság nem volt:-)

A vonaljegyek ára itthon is horror, az ember felkészül a legrosszabbra Bécsben is. A sima vonaljegy 1,80 €. Azért ennél az árnál már érdemes tájékozódni, hogyan jutunk el egyik helyről a másikra, illetve arról is, milyen lehetőségeink vannak olcsóbban megúszni a bécsi közlekedést.

A bécsi közlekedési vállalat honlapján megtervezhetjük az útvonalat.
http://www.wienerlinien.at/

A start és cél beírása után megkapjuk, milyen járművekkel jutunk el a célhoz, sőt. Letölthető pdf állományban meg is kapjuk az eredményt. Vigyázzunk, mert hamar lejár a session, vagyis egy idő után nem engedi már a letöltést, újra kell keresni.

De ez még mind semmi. Ha lehetséges, nem csak egy útvonalat ajánl, hanem, többet is, és minden útvonalat pdf állományban letölthetünk, ami nem csak szöveg németül, hanem kis térkép, rajta színes vonallal az útvonal, és annak a járműnek a jelzése, amit ajánl az utazáshoz. A térképen az utcák nevét is el lehet olvasni.

Ennek alapján az utazás előtt, otthon, ha tudjuk az útvonalat, meg is tervezhetjük, hogy jutunk el egyik helyről a másikra.
Ez nekem nagyon tetszik!

Azt el kell mondanom, hogy német tudásom az alapszint alatti. Azt nem mondhatom, hogy egy szót sem értek, de ez a tudás néhány alapvető szóból, és a "nemzetközi" kifejezések megértéséből áll. Ezt csak azért mondom, mert így is elboldogultam az útvonaltervezővel, és kikövetkeztettem, mit ad eredményként. A térkép aztán teljesen lenyűgözött. Jelzem, nehezítésként nem kértem a Google fordítást.

Térjünk rá az árakra.
Tickets, ezt értjük. Van többféle jegy, ezek között a turistáknak szánt jegyek.
Ezt a részt nem részletezem túlságosan, mert túl nagy a választék belőlük. A turistajegyek oldala itt található: http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/channelView.do/channelId/-31797/pageTypeId/9083

Mindenesetre jó tudni, van egy napijegy, ami hétfőtől szombatig használható, 8 és 20 óra közötti időben. (Egy napon, és vasárnap nem érvényes ez a jegy!) http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/programView.do/channelId/-31797/programId/25958/pageTypeId/9083
Ez a jegy 4,60 €.
A 24 órás jegy 5,70 €.
Összehasonlításként egy vonaljegy normál áron 1,80 €, járművezetőnél véve 2,20 €.
Kis füzet is van, amit le lehet tölteni, ebben megnézhetjük, milyen jegyvariációk vannak.

Magyarul is tartalmaz némi információt: http://www.wienerlinien.at/media/files/2011/tourists_tickets_cs_hu_pl_ru_ja_53368.pdf
Az elég fura, hogy a napközben használható napijegyet nem is említi, de a honlapon elolvashatók a feltételek, a vásárlási lehetőségek.

Az angol nyelvű oldalakon korlátozott mennyiségű információ van, de az útvonaltervezőbe itt is bepötyöghetjük, honnan-hová szeretnénk eljutni.
Itt jegyzem meg, hogy a német nyelvű variációban nem csak megállót, vagy utcanevet lehet megadni, hanem ismert helyet is, valamint térképről is lehet választani. Ahogy gépeln kezdem a helyet, felajánlja választásra a lehetőségeket. Így tudtam rákeresni a Westbanhof és Operaház közti útvonalra.

Az angol nyelvű oldalon néhány tájékoztatót is letölthetünk. Térkép is van, a közlekedési útvonalakkal.

A 4,60-as jegyről a német verzióban olvashatunk csak, én legalábbis se nyomtatásra szánt prospektusban, sem az angol nyelvű oldalakon nem találtam róla információt. Ez a jegy online is megrendelhető, ekkor nem lehet átruházni, egyébként igen.
Jegyárusító helyeken, dohányboltokban és a megállókban levő automatából is megvásárolható.

Megnéztem a Máv-Start oldalát, hogy lássam, mennyibe kerül az a jegy, ami a városi közlekedésre is használható. A különbség a közlekedést is tartalmazó, valamint a tömegközlekedés nélküli között 6 €.

A vonattal való eljutásról friss információkat ebben a bejegyzésben lehet olvasni: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2011/11/advent-idejen-becsbe-vonattal.html
Lehet, hogy érdemes Bécsben venni egy napijegyet? (Igaz, a vasútnál forintért vesszük, míg ott euróért.)

Már csak egy kis útvonalterv kell, és számolgathatjuk, mikor hol nézelődünk, és hogyan megyünk tovább. Mindehhez részletes térképeket nyomtathatunk, így biztos nem tévedünk el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése