2010. aug. 7.

Eljutás Aggtelekre

Aggtelek koordinátái:  N48°28,2792´ E020°29,7262´
Gépkocsival az eljutásban segítenek a térképek és az útvonaltervező.

Sokkal nehezebb helyzetben van az, aki tömegközlekedési eszközökkel szeretne eljutni valamelyik barlangba.

Budapestről a Volán indít menetrendszerinti buszokat.
Ezek naponta közlekednek, az eljutási idő szerintem botrányos, több mint 4,5 óra. Reggel 6:15-kor indul a busz, és átszállás nélkül, már 10:48-ra ott is vagyunk.
Remélem érződik, hogy ez a már nem az elégedettségemet mutatja. Ez a busz egészen Jósvafőig elmegy, ahová 11:00-ra ér.
Útközben van időnk eldönteni, melyik túra is érdekel bennünket, persze a Baradla-barlang könnyű sétát igénylő túráira gondolok csak.
Ha még aznap haza akarunk érni, akkor délután 14:20-kor kell indulnunk Jósvafőről, Aggtelekről pedig 14:34-kor, a barlang bejárata előtti megállóból. A két település között néhány km a távolság.

Egynapos kirándulásba vagylagosan fér bele egy barlanglátogatás.

Ha a hét utolsó munkanapján, valamint szabad- és munkaszüneti napokon akarunk utazni, van még egy járat. Szerencsére. Ezzel  a járattal országjárásunk kissé rövidül.

Odafelé:
Budapest, Stadion autóbuszpályaudvarról indul 8:30
Aggtelek, Kossuth u.Barlang b.u 12:28
Aggtelek, autóbusz-váróterem 12:29
Jósvafő, autóbusz-váróterem 12:40

Visszafelé:
Jósvafő, autóbusz-váróterem 16:10
Aggtelek, autóbusz-váróterem 16:21
Aggtelek, Kossuth u.Barlang b.u 16:22
Budapest, Stadion autóbusz pu. 20:20
Az út 202 km.


Aggteleki rövidtúra (1óra -1 km)
indulás: 09.00,10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00, 18.00 (1 fő esetén is) ár: 2 400 / 1 200 / Ft/fő
Vörös-tói túra (2 óra)
indulás: 10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00 (1 fő esetén is) ár: 2 600 / 1 300 / Ft/fő
Rákóczi-barlang (1 óra - 400 m)
indulás: 09.00-17.00 között folyamatosan, 1 fő esetén is, létszám max. 10 fő, korhatár: 10 év
ár: 3 500 / 1 750 / Ft/fő
Vass Imre-barlang (1 óra -500 m + 3 km ökotúra)
indulás: 10.00, 15.00 (1 fő esetén is) ár: 3 000 / 1 500 / Ft/fő

Az áraknál a második ár a kedvezményeset jelenti.
A menetrendekből látható, nem kifejezetten egy nap alatt megjárható az aggteleki kirándulás.

De nézzük a vonatot.
Menetrend szerint nagyon jó minden, igaz Budapestről indulva Miskolcon majd át kell szállni, (szerencsére ismét jár a vonat) de ne veszítsük el kedvünket.
Az első elérhető vonat 6:03-kor indul, és 9:06-kor indulunk tovább a tornanádaskai vonattal Jósvafőre. A vonatunk már 10:22-re oda is ér.

Itt most a 2 évvel ezelőtti élményemet írom le az Aggtelekre való kirándulásommal kapcsolatban.
Leszáll az ember a vonatról, és körülnéz. Az már furcsa, hogy nemigen volt leszálló, a megálló eléggé elhagyatott, és a kalauz is furán néz rám. Mindegy, elindul a vállalkozó kedvű utas.
Kimegy az állomás elé, és elcsodálkozik. Na jó, de miért nincs semmi kiírás, merre van a barlang. Mit tehet ilyenkor? Kérdez. Tegyük fel, megleljük azt, aki nem azt válaszolja, nem tud semmit, mert nem odavalósi. Aki tud valamit, az kicsit vagy nagyon kineveti az utazót. A Jósvafő-Aggtelek vasútállomástól Jósvafő, illetve Aggtelek szerinte olyan 20 km-re található a hegy túloldalán. Na ne, ne tessék viccelni. Folytatja is, nem értem, de mindig jönnek Pestről turisták, és mindig keresik a barlangot, de mindenki tudja, az nem itt van. Hát lehet, hogy az állomás környékén igen, de amikor direkt utánanéz az ember, és úgy indul útnak, ahogy azt javasolják neki a Nemzeti Parkok Hete kiadványban, nem tud ezen nevetni. Itt áll a semmi közepén, az összes ismeretlen környékbeli buszjáratnak minek nézett volna utána, fogalma sincs, melyik busz érinti majd a célállomást, és főleg arról, hogy az majd merről jön. A jótanács az, hogy tessék stoppolni. Köszönöm. Ha eddig sosem stoppoltam, nem valószínű, hogy most kezdem.

Tehát a vonatozás után mit tehetünk:
  • stoppolunk
  • kitaláljuk, melyik busszal jutunk el mégis Aggtelekre
  • megsaccoljuk, hogy egyáltalán érdemes-e még próbálkozni, hiszen 16 óra tájban vissza kell indulni
  • telefonálunk a Tourinform irodába, hogy valami nem stimmel, mit tehetünk.
  • Ha szerencsénk van, esetleg járnak arra a Nemzeti Parkból, és elvisznek. De honnan ismerném fel őket, és ők honnan tudják, ha rámnéznek, oda igyekszem minden remény nélkül.
Én azt a variációt választottam, miután telefonáltam, érdeklődtem, menetrendet böngésztem, hogy a következő vonattal vissza Miskolcra, és a barlang majd máskor.
Azt is elhatároztam, legközelebb a busszal próbálkozok, talán abban a verzióban, hogy korábbival oda, későbbivel vissza. Persze az út hossza miatt csak az átszállás nélküliek jöhetnek szóba.

A következők azóta sem hagynak nyugodni:

Miért adnak rossz információt egy országos kiadványban?

Ha ilyenek az eljutási lehetőségek egyéni utazóknak tömegközlekedéssel, miért nem tesznek valamit? Rendben, elbuszozok odáig, meg vissza. De a két bejárat között állítólag 3,8 km a távolság. Időnként olvasok egy buszról, de az is mintha a parkolók között járna, legalábbis számomra nem teljesen érthető a közlekedésük. Az biztos, könnyen nem lehet róla információhoz jutni. A menetrendek és a túraidőpontok miatt legfeljebb az egyik túrára jutok el, pedig úgy terveztem, megnézem az egyórásat is, és a vörös-tói indulású 2 órásat is.

Csodálkozom azon, hogy panaszkodnak, kevés a látogató. Hát nem csoda. Igazán kitartóan igyekszem eljutni Aggtelekre, a múltkori élményt viszont nehezen tudom feledni.

Nem tudom, ott a helyszínen van-e valamilyen segítség az utazónak a kilométerek legyűrésére, de azt tudom, sok helyen közlekednek a kis, elektromos árammal működő vonatok, amik a turistákat közelebb viszik a látnivalóhoz. Például Esztergomba érve már fel voltam készülve lelkileg arra, hogy kilométereket kell gyalogolni a párkányi vásárhoz, és kiderült, kis vonatok közlekednek odaáig, mindig a vasúti menetrendhez igazítva az indulást.
Egy ilyen megoldás vajon nem érné meg Aggtelek-Jósvafőn? Ha meg van ilyen megoldás, hirdetni kellene. Szerintem nemigen reklámozzák a látnivalókat, már a honlap megtalálása is nehézkes. A honlapon levő információk hasznosak, más kérdés, hogy a honlap nehezen kezelhető, és sok linken találkoztam az internal server error felirattal tartalom helyett.

Mindez nem szegte kedvemet, hogy mielőbb megnézzem a már nem is annyira új látogatóközpontot és valamelyik rövid túrán sétát tegyek a Baradla-barlangban.

1 megjegyzés: