2012. nov. 22.

Advent Bécsben - 2012-ben is

Idén sem maradnak el az adventi utazások.

Bécsben már szinte mindegyik adventi vásár megnyitott.

Az idő még egész kellemes, nem fagyoskodik az utazó.

A bécsi vásárokról részletesen itt lehet olvasni.

Nem részletezem, hol vannak, mikor és meddig tartanak nyitva, mert már annyi van, jobb a fent jelzett oldalon utána nézni.

A kérdés, hogyan jutunk el Bécsbe mi, akik nem kocsival indulunk neki.

A MÁV-START oldalán nincs külön adventi utazási tájékoztató, lehet hogy még nincs, nem tudom, egy biztos, a vasúti összeköttetés taglalása is annyira bonyolult lett, hogy nem teszem ide, még részleteiben sem. A helyzetet bonyolítja az is, hogy december 8-án változik a menetrend, tehát eleve két menetrendet kellene valahogy értelmesen összeszednem.

Az oldal, ahol a bécsi kirándulásunkat tervezgethetjük: http://mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=149b008c074758

A részletes, valamennyi vonatot egyben tartalmazó menetrendek:
Budapest - Győr - Bécs
Bécs - Győr - Budapest

Bécs belvárosába így lehet eljutni a pályaudvarokról

Westbahnhof:
az U3-as metróvonalon Simmering irányában Volkstheater (Ring, Museumsquartier), Herrengasse (Hofburg, Albertina) vagy Stephansplatz (Stephansdom, Graben, Kärtner Strasse) megállóhelyekig.

Haupt- és Südbahnhof:
a D jelű villamossal, mely a Ring-en át közlekedik, valamint az U1-es metróvonalon Leopoldau irányában Karlsplatz (Kärtner Strasse, Operaház) vagy Stephansplatz (Stephansdom, Graben, Kärtner Strasse) megállóig

Meidling:
a 62-es villamossal vagy a Wiener Lokalbahn járatával Kärtner Ring Oper (Kärtner Strasse, Operaház) megállóig - útközben (Kliebergasse megállótól kezdve) folyamatos átszállási lehetőség a Ring-en át a Hundertwasser-házhoz közlekedő 1-es villamosra.

Vasúti jegyet vehetünk olyat is, ami a bécsi tömegközlekedésre is érvényes, de olyat is, ami nem.

Személyes tapasztalat: ha csak a Westbanhof - Bécs belváros a cél, nem kell feltétlenül helyi közlekedésre is jogosító jegyet venni. Nem olyan nagy a távolság,  persze figyelni kell, mennyi idő alatt értünk el mondjuk a Stephansdom-ig (3,5 km), és annak megfelelően visszaindulni délután a vonathoz. Ezt az utat úgysem egyben teszi meg az ember, mert közben már nagyon sok látnivaló, és több karácsonyi vásár is van. :-)

A Westbanhoftól a Szent István-székesegyházig
A megújult pályaudvarról, közlekedési lehetőségekről szóló honlap: http://www.bahnhofcitywienwest.at/magyar


A kirándulójegyek ára:

Kirándulójegy városi közlekedés nélkül
Menettérti útra, felnőtteknek 25 €, gyermekeknek 6-14 éves korig 12,50 €.
Kirándulójegy a bécsi városi közlekedésre is
Menettérti útra, felnőtteknek 33 €, gyermekeknek 6-14 éves korig 16,20 €.

A további tudnivalók a jegyekkel kapcsolatban a fentebb már jelzett MÁV-START oldalon találhatók.

A jegyek áráról: igen, itthon forintban fizethetjük a jegyet, szeptember 6-tól 285 Ft-os Euro árral számolva, de ha Bécsben jut eszünkbe, hogy mégis jó lenne egy napijegy, akkor azt ott helyben  6,70 €-ért megvehetjük.

Részletek itt: http://www.wien.info/hu/travel-info/to-and-around/public-transport

Ha a vásárnézés nem egy nap, hanem több, akkor én is azt mondom, jobb a helyi közlekedéses jegyet venni itthon, mert abban 2 napi bécsi helyi közlekedés foglaltatik benne.

A Volánbusz is készült az adventi kirándulásokra, és több, kedvezményes eljutási lehetőséggel lépett a nagyközönség elé. Ezekről az információ itt található: http://www.volanbusz.hu/travel.php?id=95

Ezen felül, ha valaki még igyekszik, biztos be tud fizetni valamelyik utazási irodánál egy bécsi kirándulásra. Ezek a kirándulások általában valamilyen városnézést is tartalmaznak, és szabadidőt az egyéni nézelődésre.

A kínálat nagy, az idő jó, érdemes átruccanni, csak a hangulat, a nézelődés miatt is. Olyan lesz, mintha itthon lennénk, mindenütt magyar szót hallunk majd. :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése