2011. okt. 23.

Ljubljana, Postojna vonattal

Nem mondhatom, hogy elkényezteti az utazót a MÁV-START, ha Szlovénia felé veszi az irányt.

Már több bejegyzésemben írtam a postojnai cseppkőbarlangról, és ezekben a bejegyzésekben az oda történő eljutásról is írtam. Ezért időnként ellenőrzöm, hogyan lehet tömegközlekedéssel eljutni Postojnára, vagy ha oda nem, legalább Ljubjlanaba.

Ljubljana


Az idei őszön, ha Postojnára közvetlenül szeretnék vonattal eljutni, jobbnál-jobb lehetőségek állnak rendelkezésemre. (Ezt ironikusan mondtam.)

Az igaz, hogy 8 vonat indul Budapestről naponta, amivel el tudok jutni Postojnára, de ezek közül csak egy van, ami közvetlenül visz oda. A másik szélsőség, amikor 6 (hat) átszállással sikerül ezt megtenni.

Az utazás ideje az átszállás nélkülinél a legkevesebb (szerencsére), de ez is több, mint 10 óra.
Egy 18 órás utazást is el tudunk magunknak intézni, de ott legalább délelőtt 10 körül érünk Postojnára, nem hajnali fél 4 tájban:-)
Az út hossza egyébként vasúton mérve Budapesttől 839 km.

Postojna, a barlang előtti rész

Az átszállás nélküli utazás a VENEZIA EN ( - Venezia S. Lucia) választása esetén van. Ennek a vonatnak az előnye az, hogy nemzetközi forgalomban helyjegy váltható rá, van hálókocsi és fekvőhelyes kocsi is.

A Szlovéniába készülőknek ezt az oldalt ajánlom, ha vonattal mennének: http://mav-start.hu/utazas/szlovenia.php

Jelzem, a Venezia EN Zágrábon keresztül megy, azt az árat kell nézni.

Zalaegerszeg-Hodos útvonalon Postojnába a vonatjegy másodosztályon 64,40 €. Ez oda-vissza értendő. 2011. októberében 1 € = 295 Ft.

Megnéztem az említett 8 lehetőséget, amivel elérhetünk Postojnára. Az első hármat azonnal törölhetjük is, mert nem életszerű, hogy elmegyek Salzburgba azért, hogy visszajöjjek Postojnára.

A Citadella nemzetközi gyorsvonat Ljubljanába megy, ott kell átszállni a Pivka irányába menő vonatra. Ez az egy átszállásos lehetőség, ezzel éjjel fél 12-re érünk oda.

Ha  a MAESTRAL nemzetközi gyorsvonatot választjuk ( - Zagreb Glavni Kol.), akkor Zágrábban és Ljubljanában kell átszállni, és röpke 16 órás utazás után hajnalban már Postojnán vagyunk.

A következő ajánlott lehetőség sem túl életszerű, mert már egyenesen Münchenbe kell elutazni azért, hogy visszautazhassunk Postojnára.

Az a szomorú, hogy ha maradunk a legrövidebb úton, az egyben a leghosszabb eljutást nyújtó.
Ekkor a szombathelyi gyorssal indulunk, Bobán átszállunk a zalaegerszegi gyorsra, majd Zalaegerszegen a hodosi személyre. Hodoson töltjük az éjszakát (:-)) és hajnalban elindulunk a 4:20-kor induló ljubljanai IC-vel, majd Ljubljanában átszállunk a Maribor-Koper IC-re. Ez a vonat a Ljubljana-Postojna 20 km-es utat 60 km-en teljesíti.

A Zalaegerszeg és Hodos közötti további kishatárforgalmi vonatok menetrendje közül a Hodoson csatlakozással rendelkező vonatok itt vannak:  http://www.mav-start.hu/res/e_11.pdf

A végkövetkeztetés az, hogy nem egyszerű!

A Volánbusznál nincs járat Szlovéniába, ahogyan az Orangeways-nél se.
Akkor dönthetünk: kalandozunk-e vonattal, vagy keresünk egy rövid kirándulást valamelyik utazási irodánál, vagy megyünk autóval.

Ha összekötnénk mondjuk egy kis országjárással is a postojnai kirándulást, máris jobb a helyzet. Ha azt mondom, elmegyek, megnézem Zalaegerszeget, és átruccanok Postojnára, akkor van esélyem egy normális utazásra.
Persze ez nem egy egynapos kirándulás lesz, de délelőtt érhetek el Postojnára, megnézhetem a barlangot, majd indulhatok vissza. A visszaút sem lesz rövidebb, felkészülhetük egy jó kis 16 órás utazásra Budapestig, vagy 8 óra alatt visszaérhetünk este 10-re Zalaegerszegre. :-)

Régebbi bejegyzések a Postojnai cseppkőbarlangról:
http://kalandok-cirm.blogspot.com/2010/07/postojnai-cseppkobarlang.html

http://kalandok-cirm.blogspot.com/2011/02/postojna-cseppkobarlang-es-mas.html



2011. okt. 7.

Képek a Simon-Júda vásárból

Kukorica csuhéból készült tárgyak

Bőrök, cserepek

Kosarak

Fűzött gyöngy

Mázas cserepek

Fa kerti bútorok

Nézelődők

Igazi vásár

Esztergom képekben

A párkányi vásár hozadéka az, hogy az ember Esztergomban is körül tud nézni. Nekem ez most nem igazán sikerült, de azért néhány képet készítettem.
Esztergom 2011 októberében:
Esztergomi utcakép

Bazilika bejárata

Bazilika a Duna felől

Mária-Valéria híd

Esztergomi kép a hídról

Városi közlekedési eszköz:-)

Távolsági közlekedés eszköze:-) Állomás

Esztergomi utcakép

Esztergomi utcakép

A hídon látszik az államhatár

2011. okt. 6.

A párkányi vásárban jártam

Azt hiszem jól tettem, hogy ma mentem el a vásárba. (A Simon-Júda vásárról van szó Párkányban.)

Csütörtök délelőtt a párkányi vásárban
A Simon-Júda vásárról előző bejegyzésemben lehet olvasni: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2011/10/simon-juda-vasar-parkanyban.html

Igaz, hogy délelőtt még nem mindenhol voltak jelen az árusok, de délután 3 óra felé már nem voltak üres helyek. Nem volt nagy tömeg, főleg délelőtt, ezért tudtam fényképezni. Délután már csak lassan lehetett közlekedni, sokan sétálgattak, nézelődtek. Úgy vettem észre, akik minden évben jönnek, ugyanazt a helyet kapják meg. (Felismertem néhány árust.) Idén is sok szép dolgot lehet kapni, de kevesebb a kézműves, mint 2 éve.
Több magyar árus és készítő is jelen van, ezen kívül lengyel árusokkal is lehet találkozni.

Csütörtök délután a vásárban


Nagyon jól éreztem magam, az idő gyönyörű volt, kellemes meleg, napsütés, de nem az az égető, hanem simogató. Voltam már hidegben és esőben ezen a vásáron, mit mondjak, sokkal jobb volt rövid ujjúban sétálni, mint esőkabátban, csizmában.

Párkányi vásár
A hasznos tudnivalókhoz egy kis kiegészítés: A kisvonatra jegyet csak egy útra lehet venni, 300 Ft.

Esztergom-Párkány kisvonat
A kisvonat a vasútállomástól bemegy a városba, fel a Bazilikához, majd onnan át Párkányba. Párkányban a Szabadság téri parkolóban van a le- és felszállás, de ezt mindig elmondják az utasoknak. Ha nagy tömeg van a vásárban, akkor változhat a felszállóhely.

Az árak még a 300 Ft-os Euroval számolva sem horrorisztikusak.
Egy gombóc fagylalt 0,3-0,38 €, a sört elfelejtettem megjegyezni. De arra emlékszem, hogy gyros a vásárban 4 € volt, a főutca egyik éttermében 2,80 €.

Képek a vásárból. Ennivalók:-)
Igazi tűzhelyen az étkek

Ebédidő

Szivek minden mennyiségben

Pörköltfélék rotyognak

Édességek tárháza 1.

Édességek tárháza 2.
Érdemes elmenni megnézni a vásárt, mert nagyon érdekes. Sok ember, többnyire elegendő a magyar nyelv ismerete. Az orosz tudás arra jó, hogy megértsünk valamit, legalább a számokat.

2011. okt. 4.

Simon-Júda vásár Párkányban

Ha október, akkor a hagyományos Simon Júda vásár Párkányban. Immáron a 465. vásár lesz az idei. Párkányban már a török hódoltság kezdete óta tartanak vásárokat. ezek közül a legfontosabb a Simon-Júda napi vásár volt.

Életkép a vásárról


Képes beszámoló a 2006-os vásárról: http://www.bumm.sk/3833/simon-juda-vasar-parkany-kepriport.html
Simon és Júdás apostolról itt és itt található olvasnivaló.

A párkányi Simon-Júda vásár története: http://ujszo.com/napilap/szulofoldunk/2001/10/26/a-simon-juda-vasar-tortenete

A vásár csütörtöktől vasárnapig tart nyitva. (2011. október 6-9.)
Csütörtökön kezdenek az árusok kipakolni, és délután lesz a hivatalos megnyitó.

A forgalmi változásokról ezen az oldalon található információ: http://hu.sturovo.sk/oznamy.phtml?id6=51&module_action__0__id_info=25563

Az autóbuszok közlekedése is változik ezekben a napokban: http://www.sadnz.sk/sturovsky-jarmok-2011

A város térképe itt található.
Van statikus és dinamikus térkép is. A statikus talán jobb, mert az utcanevek is fel vannak tüntetve rajta, így könnyebb megtalálni. 1:10000 arányú. Képként is el lehet menteni, és ki lehet nyomtatni.
A dinamikus térkép nagyítható.

Ha nem elegendő egy nap a kirándulásra, a Hotel Esztergom már felkészült, és külön erre a programra kínál csomagot. http://szallas.hu/Wellness-hétvége/Hotel-Esztergom/Simon-Júda-vásári-csomag

Az eljutás vonattal vagy autóbusszal Budapestről nagyon egyszerű.
Óránként megy vonat Esztergomba, időnként ennél gyakrabban is. Az út hossza 53 km, ezt röpke másfél óra alatt már meg is tesszük. Kárpótlásként a táj szép. A jegy ára 1.100 Ft egy útra, de ha van Budapest bérletünk, már 735 Ft-ból megússzuk.

Aki már járt Esztergomban vonattal, az tudja, a vasútállomás eléggé messze van a városközponttól, és így a hídtól is. A híd túloldalán is még van egy kis út addig, amíg elérünk a vásárhoz. A vásár meg arról híres, hogy járkálni  kell. Jó hosszan, de tényleg nagyon hosszan.

Semmi vész, mert van megoldás, gondolom idén sem lesz másként. A vonatok érkezésekor kisvonat áll a vasútállomás előtt, és hangosan hívják az utasokat a kisvonathoz, ami átmegy a túloldalra, egészen a vásárig. Elég ott gyalogolni. A kisvonat óránként megy át és persze vissza is.
A visszaindulást elmondják, úgy van ütemezve, hogy a vonat indulása előtt legalább 15 perccel az utasok a pesti vonatnál legyenek. Még jegyet venni is van idő, és elszaladni a mosdóba, hátha a vonaton nem működik.

Autóbusz választása esetén több lehetőségünk is van. Indul busz Esztergomba a Széna térről, az Árpád hídtól és Újpest Városkaputól is.
Az első két esetben a Pilisen keresztül megyünk, Újpestről pedig a Dunakanyarban végig.
A Pilisen keresztül 45 km, amit kb 75 perc alatt lehet megtenni az Árpád hídtól.
Újpestről kb. 63 km, és két óra, amire számíthatunk.

A jegyárak ebben a táblázatban vannak

A buszok sokkal sűrűbben járnak, mint a vonat. A buszállomás a városban van, közelebb a hídhoz.

Egész szép kis kirándulást lehet tenni akkor, ha busszal megyünk, és az egyik irányban a Dunakanyar felé, másik irányban a Pilis felé megyünk.

Ha még van erőnk néhány nevezetességet megnézni Esztergomban, akkor igazán elégedettek lehetünk magunkkal.
Csütörtökön csak délután nyit a vásár, ha reggel elindulunk, akkor még délelőtt lehet egy kis esztergomi városnézés, utána néhány óra vásározás.
Esztergomi képek:
Esztergom

Enni már lehet odaát is, a sütemények is nagyon finomak.:-)
Vásárfiát is kell venni, úgysem tudjuk megállni. Nekem megvan a rövid listám, mit szeretnék venni.
Nagyon jó dolgokat árulnak a vásárban, olyanokat is, amit nálunk nem kapni.
(Én például a finom meleg papucsot nem fogom kihagyni, ha lesz, és nem szabadult el az ára.)
Rengeteg cukorka árus van mindig, szóval édességből biztos nincs hiány, és kész ruhásboltok is szoktak lenni, meg mindenféle kézműves termék.

Ja, és a mézbor, amit melegen meg is kóstolhatunk. A vásárhoz sok étkezőhely is tartozik, ahol az ember megpihenhet, és jóllakhat. Az ételárusoknál nem lesz nyelvi problémánk, ha ugyanúgy lesz, mint szokott lenni, mert többnyire magyar cégek települnek ki konyháikkal. Hatalmas üstökben sül, fő az ennivaló.

Az időjárás reméljük, kegyes lesz a vásárhoz, mert esőben eltűnnek az árusok, hiszen nyitott az egész vásár, és sok termék tönkremegy, ha megázik.
Időjárás-előrejelzés Szlovákiára. Ahogy elnézem, csütörtökön még szép napos idő, 23 fok várható, de utána felhős, esős idő. Szombaton kevesebb esővel, de csak 13 fokot jeleznek előre.

Egy biztos, idén nem hagyom ki a vásárt, beszámolok róla, milyen volt, képek is lesznek.
Találkozunk a 465. Simon-Júda vásárban?:-)

Beszámoló a vásárról: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2011/10/parkanyi-vasarban-jartam.html