2011. szept. 25.

Sörfesztivál Münchenben (Oktoberfest)


Ha itt a szeptember, akkor itt van a müncheni sörfesztivál ideje is.


Séta Münchenben

Eleinte a Sörfesztivál nem több hétig tartó esemény volt, de az elmúlt évtizedekben annyira népszerű eseménnyé vált, hogy a nagy tömeg miatt ma már több heti vendégcsalogató a bajor főváros számára.

Egy a sok müncheni templom közül
Münchenben nem csak a sörfesztivál miatt érdemes körülnézni, magáért a városért is.
Nagyon sok látnivaló van, templomok, szép régi épületek, modern épületek is, de ezekről egy másik bejegyzésben írok.

A sörfesztivál idén szeptember 17 és október 3 között kerül megrendezésre.

Münchenbe ilyenkor talán érdemesebb tömegközlekedéssel eljutni, vagy szervezett turistacsoporttal. A parkolás miatt is, meg ugye a sör miatt is.

Utazási irodák ajánlatában: http://www.startutazas.hu/index.php?fx_lapazon=tguTvg-MCvFu8&fx_action=fast&fx_site=utazas&fx_text=oktoberfest

Eljutás Münchenbe vasúton: http://www.mav-start.hu/utazas/nemet_munchen.php
Napi több pár Railjet szerelvény közlekedik.

A Volánbusz ajánlata az Oktoberfest idejére: http://www.volanbusz.hu/travel.php?id=365

A sörfesztivált csak nálunk nevezik sörfesztiválnak, mert a becsületes neve Oktoberfest.

Honlapja is van, ahol rengeteg információval gazdagodhatunk, még élő webkamerás képeket is láthatunk a helyszínről.
Németül tudók itt olvassák: http://www.oktoberfest.de/de
Angol verzió is van: http://www.oktoberfest.de/en/
Ha a sörözésen kívül egyéb programok is számításba jöhetnek, itt olvasható, milyen egyéb programot lehet elcsípni: http://www.oktoberfest.de/en/article/About+the+Oktoberfest/About+the+Oktoberfest/Oktoberfest-Calender+2011/2300/

Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy alkoholmentes sört is mérnek.
A legteljesebb tájékoztatás miatt nem kell találgatni, mennyibe kerülnek a sörök eme nevezetes eseményen. A sörök ára is megtalálható az Oktoberfest honlapjain.

Azoknak, akik emlékeznek a tavalyi árakra, jelzem, áremelkedés volt.
Tehát idén a sör árak 8,70 € és 9,20 € között vannak literenként. Aki vizet akar inni, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert 1 liter víz 7 €.
Ezek az árak a fesztiváli hangulattal rendelkező helyeken értendők, a városban másutt kicsit olcsóbb a sör. (6,60 €-8,80 €) De gondolom, ha valaki ilyenkor megy Münchenbe, akkor azt a sör miatt teszi, és a hangulat miatt.

Jelzem, a tömeg hatalmas, sőt talán elképzelhetetlenül nagy tömeg és zaj van, aki nem szereti, nem bírja, az ne ilyenkor menjen városnézésre. Amúgy is, látjuk, szépen felmennek az árak ilyenkor.

Az egyik leghíresebb söröző a HB, ha az év bármely szakában járunk Münchenben, ide betérhetünk, és érezhetjük egy igazi bajor söröző hangulatát. Számomra már ez is félelmetes volt. Hatalmas füst, hangzavar, nagy tömeg, de szerencsére olyan nagy ez a söröző, hogy az épület oldalsó részén levő részeken már hallani lehet egymás szavát is.

Érdemes megnézni a felszolgálók munkáját is. Gondolom az árakból, meg amúgy is, mindenki tudja, hogy Münchenben nem fél literes, hanem literes korsókkal dolgoznak. Egy vékonyka felszolgálólány is simán visz a karján 6-8 korsót. (plusz korsó súlya!)
Úgy érzem, a velük szemtelenkedőknek hatalmas pofonok tudnak leesni:-)