2010. aug. 22.

Séta a budai Várban





Mesterségek ünnepe 2010 Budapest

Augusztus 19-22. között került megrendezésre 2010-ben a Mesterségek Ünnepe.
Képek szöveg nélkül.













2010. aug. 19.

Egy délután Piran-ban

Amikor körutazáson van az ember, be van osztva az ideje, és egy-egy látnivalóra kevés idő jut. A cseppkőbarlangi kirándulás napján látogattunk el Piranba is.


Piran (olaszul Pirano) egy tündéri kisváros a szlovén tengerparton, Kopertől 10 km-re.
Egy kis félszigeten fekszik, csodálatos kilátást nyújtva a tengerre. Jó időben messzire ellátni.


Ez a nap nagyon érdekes volt, mert reggel esős idő volt, a felhők lelógtak Postojnára, ahogy a képen is látszik a Postojnáról szóló bejegyzésben:
http://kalandok-cirm.blogspot.com/2010/07/postojnai-cseppkobarlang.html

A Predjama várnál sütött a nap, ahogy megérkeztünk a Skocjan barlanghoz, hatalmas felhőszakadás volt. Fél óra hosszat ki se lehetett szállni a buszból.
A parkolóban hömpölygött a víz, aztán hirtelen elállt az eső, és kisütött a nap. A víz az aszfalton gőzölgött, nagy tócsákat kerülve lehetett járni.

A Skocjan barlang után következett a tengerparti kiruccanás. A nap fénypontja volt. Az idegenvezető megnyugtatta a csoportot, hogy a tengerparton jó idő lesz. Így is volt.



Napsütés, kellemes idő, kék ég, és valószínűtlenül kék tenger.



Gyerekkoromban képeslapokon láttam az Adriát, és nem hittem el, hogy létezik a kéknek az az árnyalata, ami a képen van. Amikor először jártam Jugoszláviában, a tengerparton, akkor láttam, a tenger pont olyan kék, amilyen a képeslapokon.


az Adria Piran-nál

Ezen a napon is ragyogó napsütés volt a tengerparton. A víz kék volt, és nagyon tiszta. A Szent György templom melletti mellvédről letekintve a kristálytiszta vizet láttuk. Néhány hajó a tengeren, a távolban Trieszt.


A templomtól lefelé jövet a kis félsziget másik oldalát látjuk a kikötővel.



Piranba nem lehet behajtani gépkocsival. Ilyen kis buszok közlekednek, védve a műemlékeket és a város levegőjét.


Az egyik ház tetején egy kis kertecske van. Milyen lehet a kilátás onnan?

Múlt és jelen találkozása

Turisták Piranban

A csodás délután hamar eltelt. Visszaindultunk Postojnára, ahol a földig lógó felhők,  és eső várt bennünket.

2010. aug. 7.

Eljutás Aggtelekre

Aggtelek koordinátái:  N48°28,2792´ E020°29,7262´
Gépkocsival az eljutásban segítenek a térképek és az útvonaltervező.

Sokkal nehezebb helyzetben van az, aki tömegközlekedési eszközökkel szeretne eljutni valamelyik barlangba.

Budapestről a Volán indít menetrendszerinti buszokat.
Ezek naponta közlekednek, az eljutási idő szerintem botrányos, több mint 4,5 óra. Reggel 6:15-kor indul a busz, és átszállás nélkül, már 10:48-ra ott is vagyunk.
Remélem érződik, hogy ez a már nem az elégedettségemet mutatja. Ez a busz egészen Jósvafőig elmegy, ahová 11:00-ra ér.
Útközben van időnk eldönteni, melyik túra is érdekel bennünket, persze a Baradla-barlang könnyű sétát igénylő túráira gondolok csak.
Ha még aznap haza akarunk érni, akkor délután 14:20-kor kell indulnunk Jósvafőről, Aggtelekről pedig 14:34-kor, a barlang bejárata előtti megállóból. A két település között néhány km a távolság.

Egynapos kirándulásba vagylagosan fér bele egy barlanglátogatás.

Ha a hét utolsó munkanapján, valamint szabad- és munkaszüneti napokon akarunk utazni, van még egy járat. Szerencsére. Ezzel  a járattal országjárásunk kissé rövidül.

Odafelé:
Budapest, Stadion autóbuszpályaudvarról indul 8:30
Aggtelek, Kossuth u.Barlang b.u 12:28
Aggtelek, autóbusz-váróterem 12:29
Jósvafő, autóbusz-váróterem 12:40

Visszafelé:
Jósvafő, autóbusz-váróterem 16:10
Aggtelek, autóbusz-váróterem 16:21
Aggtelek, Kossuth u.Barlang b.u 16:22
Budapest, Stadion autóbusz pu. 20:20
Az út 202 km.


Aggteleki rövidtúra (1óra -1 km)
indulás: 09.00,10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00, 18.00 (1 fő esetén is) ár: 2 400 / 1 200 / Ft/fő
Vörös-tói túra (2 óra)
indulás: 10.00, 12.00, 13.00, 15.00, 17.00 (1 fő esetén is) ár: 2 600 / 1 300 / Ft/fő
Rákóczi-barlang (1 óra - 400 m)
indulás: 09.00-17.00 között folyamatosan, 1 fő esetén is, létszám max. 10 fő, korhatár: 10 év
ár: 3 500 / 1 750 / Ft/fő
Vass Imre-barlang (1 óra -500 m + 3 km ökotúra)
indulás: 10.00, 15.00 (1 fő esetén is) ár: 3 000 / 1 500 / Ft/fő

Az áraknál a második ár a kedvezményeset jelenti.
A menetrendekből látható, nem kifejezetten egy nap alatt megjárható az aggteleki kirándulás.

De nézzük a vonatot.
Menetrend szerint nagyon jó minden, igaz Budapestről indulva Miskolcon majd át kell szállni, (szerencsére ismét jár a vonat) de ne veszítsük el kedvünket.
Az első elérhető vonat 6:03-kor indul, és 9:06-kor indulunk tovább a tornanádaskai vonattal Jósvafőre. A vonatunk már 10:22-re oda is ér.

Itt most a 2 évvel ezelőtti élményemet írom le az Aggtelekre való kirándulásommal kapcsolatban.
Leszáll az ember a vonatról, és körülnéz. Az már furcsa, hogy nemigen volt leszálló, a megálló eléggé elhagyatott, és a kalauz is furán néz rám. Mindegy, elindul a vállalkozó kedvű utas.
Kimegy az állomás elé, és elcsodálkozik. Na jó, de miért nincs semmi kiírás, merre van a barlang. Mit tehet ilyenkor? Kérdez. Tegyük fel, megleljük azt, aki nem azt válaszolja, nem tud semmit, mert nem odavalósi. Aki tud valamit, az kicsit vagy nagyon kineveti az utazót. A Jósvafő-Aggtelek vasútállomástól Jósvafő, illetve Aggtelek szerinte olyan 20 km-re található a hegy túloldalán. Na ne, ne tessék viccelni. Folytatja is, nem értem, de mindig jönnek Pestről turisták, és mindig keresik a barlangot, de mindenki tudja, az nem itt van. Hát lehet, hogy az állomás környékén igen, de amikor direkt utánanéz az ember, és úgy indul útnak, ahogy azt javasolják neki a Nemzeti Parkok Hete kiadványban, nem tud ezen nevetni. Itt áll a semmi közepén, az összes ismeretlen környékbeli buszjáratnak minek nézett volna utána, fogalma sincs, melyik busz érinti majd a célállomást, és főleg arról, hogy az majd merről jön. A jótanács az, hogy tessék stoppolni. Köszönöm. Ha eddig sosem stoppoltam, nem valószínű, hogy most kezdem.

Tehát a vonatozás után mit tehetünk:
  • stoppolunk
  • kitaláljuk, melyik busszal jutunk el mégis Aggtelekre
  • megsaccoljuk, hogy egyáltalán érdemes-e még próbálkozni, hiszen 16 óra tájban vissza kell indulni
  • telefonálunk a Tourinform irodába, hogy valami nem stimmel, mit tehetünk.
  • Ha szerencsénk van, esetleg járnak arra a Nemzeti Parkból, és elvisznek. De honnan ismerném fel őket, és ők honnan tudják, ha rámnéznek, oda igyekszem minden remény nélkül.
Én azt a variációt választottam, miután telefonáltam, érdeklődtem, menetrendet böngésztem, hogy a következő vonattal vissza Miskolcra, és a barlang majd máskor.
Azt is elhatároztam, legközelebb a busszal próbálkozok, talán abban a verzióban, hogy korábbival oda, későbbivel vissza. Persze az út hossza miatt csak az átszállás nélküliek jöhetnek szóba.

A következők azóta sem hagynak nyugodni:

Miért adnak rossz információt egy országos kiadványban?

Ha ilyenek az eljutási lehetőségek egyéni utazóknak tömegközlekedéssel, miért nem tesznek valamit? Rendben, elbuszozok odáig, meg vissza. De a két bejárat között állítólag 3,8 km a távolság. Időnként olvasok egy buszról, de az is mintha a parkolók között járna, legalábbis számomra nem teljesen érthető a közlekedésük. Az biztos, könnyen nem lehet róla információhoz jutni. A menetrendek és a túraidőpontok miatt legfeljebb az egyik túrára jutok el, pedig úgy terveztem, megnézem az egyórásat is, és a vörös-tói indulású 2 órásat is.

Csodálkozom azon, hogy panaszkodnak, kevés a látogató. Hát nem csoda. Igazán kitartóan igyekszem eljutni Aggtelekre, a múltkori élményt viszont nehezen tudom feledni.

Nem tudom, ott a helyszínen van-e valamilyen segítség az utazónak a kilométerek legyűrésére, de azt tudom, sok helyen közlekednek a kis, elektromos árammal működő vonatok, amik a turistákat közelebb viszik a látnivalóhoz. Például Esztergomba érve már fel voltam készülve lelkileg arra, hogy kilométereket kell gyalogolni a párkányi vásárhoz, és kiderült, kis vonatok közlekednek odaáig, mindig a vasúti menetrendhez igazítva az indulást.
Egy ilyen megoldás vajon nem érné meg Aggtelek-Jósvafőn? Ha meg van ilyen megoldás, hirdetni kellene. Szerintem nemigen reklámozzák a látnivalókat, már a honlap megtalálása is nehézkes. A honlapon levő információk hasznosak, más kérdés, hogy a honlap nehezen kezelhető, és sok linken találkoztam az internal server error felirattal tartalom helyett.

Mindez nem szegte kedvemet, hogy mielőbb megnézzem a már nem is annyira új látogatóközpontot és valamelyik rövid túrán sétát tegyek a Baradla-barlangban.

2010. aug. 6.

Baradla-barlang

A Baradla-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban található, talán a legismertebb cseppkőbarlangunk. Két helyről is látogatható, Aggtelek, illetve Vörös-tó a bejárat.

A Baradla-barlangba több túra is indul.

Az aggteleki rövidtúra 1 km hosszú, betonjárdával, lépcsőkkel, hidakkal kiépített, elektromos világítással ellátott szakaszon 1 órás földalatti sétát jelent.

A túra Aggteleken, az 50 méter magas sziklafal tövénél lévő bejárattól indul.

Hosszú-túra - Baradla-barlang

A Hosszú-túra során az előre bejelentett csoportok szakvezető kíséretében a Baradla-barlang teljes főágát megtekinthetik.
A túra időtartama kb. 5 óra, a túraútvonal magában foglalja az aggteleki rövidtúra egy részét, egy 3,8 km-es kivilágítatlan barlangszakaszt, valamint a vörös-tói középtúra útvonalát.
A túrázók részére akkumulátoros lámpákat biztosítanak. A barlang hőmérséklete +10 Cº, ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs ajánlott!
Részvételi korhatár minimum 10 év! A túrán résztvevők létszáma max. 35 fő lehet!

Speciális (retek-ági) túra - Baradla-barlang

A Speciális (Retek-ági) túra során számítani kell arra, hogy a Baradla-barlang főágából nyíló Retek-ágból gyakran 30-40cm mély víz folyik a víznyelők irányából. Ezért gumicsizma és melegebb öltözék ajánlott!
Részvételi korhatár minimum 14 év, a túrán résztvevők létszáma max. 14 fő lehet!


Baradla-barlang, Raisz Keresztély emléktúra
A Raisz Keresztély-emléktúra új lehetőség a Baradla-barlangrendszer megismerésére. A túrán a látogatók az aggteleki rövidtúra útvonalát járják be, miközben kitérőt tesznek a barlang kivilágítatlan szakaszára.


További információk a Baradla-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5430-1

Az információkat érdemes megtekinteni az Aggteleki Nemzeti Park  honlapján, hiszen sokkal részletesebb leírásokat találunk ott. Arról nem beszélve, hogy ezek az információk változnak.

2010. aug. 5.

Aggteleki cseppkőbarlang

Ha cseppkőbarlangokról írok, nem hagyhatom ki az aggteleki cseppkőbarlangot. Amikor általános iskolába jártam, minden évben egy-egy szép kirándulást tettünk. Akkoriban még csak az egynapos kirándulás volt divatban, de nagyszerűen belefért a Miskolc-Aggtelek útvonalon megtett kirándulás. Emlékszem, vonattal mentünk Miskolcig, utána busszal. A szomorú az, hogy több évtizeddel később is kb. ugyanannyi idő eljutni Aggtelekre.

Az Aggteleki Nemzeti Parkot 1985-ben hozták létre. A Nemzeti Park egy része a cseppkőbarlang. Sőt, nem is egy cseppkőbarlangról beszélhetünk, hiszen ma már több barlang is látogatható.

Az Aggteleki Nemzeti Park a következő linken érhető el: http://www.anp.hu/
A honlapon rengeteg információhoz juthatunk.
A környék természeti szépségeit, növény- és állatvilágát, a barlangok kialakulását, programokat és sok minden mást bemutató cikkeket találunk az oldalon. Ezen kívül sokféle információ turisták számára: eljutás, szállás, étkezés, látnivalók, elérhetőségek, stb.
Nem sorolom tovább, mert tényleg rengeteg mindent megtudhatunk.

A barlanglátogatás menüpont alatt találjuk a különböző túrák leírását, indulási időpontjait és árait, valamint a kedvezményeket.
A barlang hőmérséklete: 10.5-11,0 Celsius fok, a relatív páratartalom: 95-100%.


Baradla-barlang

két helyről is látogatható, Aggtelek, illetve Vörös-tó a bejárat.
A Baradla-barlangba több túra is indul.
A Baradla-barlangba vezető túrákat egy külön bejegyzésben ismertetem.

További információk a Baradla-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5430-1
 

Rákóczi-barlang

Bejárata Bódvarákó határában, a volt Esztramosi kőbánya területén található, egy bányatárón keresztül lehet megközelíteni. 
A barlangot célszerű túraruhában látogatni. A teljes barlangszakasz kiépített, de a meredek lépcsőkön összesározódhat a ruházat csapadékos időszakban a beszivárgó víztől.
Megközelítés: Bódvarákó községhatár tábla előtt balra kell fordulni, majd egyenesen a valamikori bánya területéig (kb. 1 km)

További információk a Rákóczi-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5412-3


Vass Imre-barlang

A jósvafői Papp Ferenc Kutatóállomás közelében, a Tohonya-völgy végében található a barlang. 
A túrák a jósvafői jegypénztártól indulnak.
A pénztár és a barlangbejárat közötti kb. 3 km-es út nagy része a természetben vezet, helyenként köves-sziklás talajon, ezért megfelelő túraöltözék és túrabakancs javasolt.
A túra hossza oda-vissza felszínen 6 km, barlangban kb. 500 m.
Időtartama kb. 3 óra, ebből a barlangban töltött idő kb. 1 óra.

További információk a Vass Imre-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5440-2


Kossuth-barlang

Jósvafő község határában található Nagy-Tohonya-forrás barlangja.
A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet, időtartama kb. 5 óra.
A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza.
A pénztártól a Kossuth-barlang bejáratáig tartó felszíni séta ideje kb. 1 óra.
A barlangban töltendő idő kb. 3 óra, majd ismét kb. 1 órás felszíni séta a jósvafői barlangpénztárig.
A barlang végigjárása nehéz túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá.

További információk a Kossuth-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5440-1

Béke-barlang

A barlang azoknak ajánlott, akik igazi túrát szeretnének tenni, eléggé kalandvágyóak és felkészültek úgy fizikailag, mint ruházatukat tekintve. A barlang ugyanis – a bejárati szakasz kivételével - nincs kiépítve, ill. kivilágítva. A túrához minden résztvevő akkumulátoros lámpát kap. A túra során az út  nagy részét derékig érő vízben kell megtenni. Megfelelő öltözék és váltóruha a kihűlés, megfázás elkerülése érdekében ajánlott! 
A túrán résztvevők maximális létszáma: 10 fő, egy nap legfeljebb 5 csoport indul, és egyszerre csak egy csoport lehet a barlangban.
A barlangtúrák a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indulnak, ahonnan a gyalog jutnak el a Béke-barlang bejáratához.
Árvizek idején a látogatás szünetel.

További információk a Béke-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5430-3


Meteor-barlang

Azoknak, akik igazán komolyan gondolják. A legnehezebb barlangi túra a Meteor-barlangba vezet, és igazi extrém túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges.

A barlang Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik.
A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát.
A túra időtartama mintegy 5 óra, amelyből a barlangban töltendő idő kb. 3 óra.

A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza, a csoportok létszáma max. 10 fő.
Egész évben, előzetes, írásbeli jelentkezés (min. 2 hét) alapján, min. 5 fő jelentkezése esetén.

Az aktív víznyelő barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező, akkumulátoros lámpákat és sisakokat biztosítanak.
Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 14 év!

További információk a Meteor-barlangról: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_5452-1

Az információkat érdemes megtekinteni az Aggteleki Nemzeti Park  honlapján, hiszen sokkal részletesebb leírásokat találunk ott. Arról nem beszélve, hogy ezek az információk változnak.