2010. ápr. 29.

Fót, Vác

Tegnap kirándulni voltam. Fót és Vác volt az uticél. Talán túl közel vannak Budapesthez abból a szempontból, ahogy egy kirándulást elképzelünk. Nem kell órákat utazni, hipp-hopp, máris ott van az ember.
A délelőtt Fóton telt el, megnéztük a híres fóti katolikus templomot, ahol részletesen megismerkedhettünk a Károlyi család történetével, a templom építésének körülményeivel is. A templom nagyon szép, kívülről, fényképen már sokszor láttam, most voltam bent először. Nem is csak egy templomról beszélhetünk, 4 épület együttese adja a teljes képet. A templom alatt altemplom található, azt is megnéztük. A Károlyi család temetkezési helyeként is szolgáló altemplom gyönyörű szobrokat rejt. A drágakövekből készült intarzia különösen érdekes volt számomra.
A fóti templom mögötti részen kálvária is található. A stációk U alakban ölelik körül az épületet.
A templom megtekintése után átsétáltunk a Károlyi kastélyba. Itt néhány termet lehet megtekinteni, amelyek a régi korok hangulatát idézik.

Fóti kirándulásunk következő állomása a Németh Kálmán emlékház volt. Németh Kálmán szobrászművész egykori lakóháza ma emlékházként működik. A művész itt élt, és alkotott, fogadta vendégeit és tanítványait.
A ház berendezése őrzi keze nyomát.

Az emlékház után felmentünk a Fáy présházhoz, amely Fót Somlyó-hegyen található. Innen indul egy tanösvény, mely a Fóti Somlyó-hegy természeti értékeit mutatja be az érdeklődőknek.
A présház közvetlen közelében található a Vörösmarty kunyhó. A legenda szerint Vörösmarty Mihály itt írta meg 1842-ben híres, hazafias érzelmű versét, a Fóti dalt.
A présház elől, - amely ma étteremként működik - nagyszerű kilátás nyílik a környező tájra. Látjuk Fótot, mint egy kis makettet, a távolban pedig Budapest magasabb épületeit ismerhetjük fel. A Megyeri híd pillérei is jól látszanak, a látóhatárt a Budai-hegység hegyei zárják le.

2010. ápr. 18.

Mi lesz az idei kalandozókkal?

Amikor először hallottam a hírekben, hogy Skóciában nem járnak a repülők vulkánkitörés miatt, nem értettem. Nem emlékeztem arra, hogy valaha is hallottam volna vulkánokról, méghozzá működő vulkánokról Skóciában. 2 órával később megértettem a hírt, akkor az elejét is hallottam, vagy csak nem olyan szerencsétlenül hangzott el. Tehát nem Skóciában tört ki egy vulkán, hanem Izlandon, és a hamufelhő arrafelé tart. Ekkor is csodálkoztam, ilyet még nem is hallottam.
Másnapra már kiderült, Nagy-Britannia felett légtérzár van, onnan repülő nem indul. Kicsit később újabb országok és repülőterek következtek. Budapestről sem indulnak repülők, és nem is tudni igazából, meddig tart ez az állapot. Az esti hírekben hallottam, gyakorlatilag megállt a felhő Nyugat- és Közép-Európa felett.
Így hát várunk. Egész furcsa, hogy napok óta nem láttam repülőt. Csend van.
Az első számítások szerint több százezer euro a légitársaságok napi vesztesége, nem beszélve a rengeteg valahol ottragadt emberről. A vasút hirtelen újra kapós lett, az autóbusztársaságok se panaszkodhatnak.
Vajon meddig tart a vulkán aktivitása, mikorra oszlik el a hamufelhő? Azt hiszem mindenkit érdeklő kérdések ezek. Hirtelen ismét leckét kaptunk abból, a természet az úr, mennyire kicsiny és sebezhető a mi világunk. Ki hitte volna, hogy egy vulkánkitörés miatt egy egész kontinensen áll le a légiközlekedés.
És akkor még nem is említettük azokat az ellentmondásos híreket, melyek szerint a vulkáni hamu miatt hűvösebb nyár várható. Persze attól függ, mihez képest, és mennyivel hűvösebb. Mert ha az elmúlt évek 40 fokos hőhullámai elmaradnak, esetleg nem élvezhetünk 35 fok feletti hőmérsékletet, azt hiszem, nem fogunk sírni. Ha viszont a régi "normális" nyarakhoz képest lesz hűvösebb, akkor ne biztos, hogy olyan jó lesz. A másik meg az, hogy mennyivel hűvösebb? 1 fok, 2 fok átlagban? Lehet észre sem vesszük?
Majd kiderül, őszre okosabbak leszünk.
Mindenesetre az kiderült, eddig nem ismert akadálya is lehet a repülésnek. Lehet, hogy közelebbi, vonattal, busszal elérhető helyet célszerű nyaralásra választani?