2012. szept. 26.

Simon-Júda vásár 2012

A vásár Párkányban az idén is októberben várja az érdeklődőket, pontosan október 11. és 14. között.

A vásár plakátja

Ez már a 466. vásár lesz, és sok érdekességet láthatunk, legalábbis remélem. Kézművesek, vásározók, árusok foglalják el a helyeket, és több kilométernyit sétálhatunk, hogy mindent megnézzünk. A vásárban természetesen enni-inni is lehet, megpihenhetünk a hosszú séta közben.

Ha már ott vagyunk, érdemes körülnézni a boltokban is, hátha olyan kincsekre bukkanunk, amikre nem is számítunk.:-)

Én tavaly így kukkantottam be a helyi méteráru- és kézimunkaboltba, és rengeteg szépséget láttam,olyanokat, amiket nálunk nem kapni.

A vásárt megtalálni nem nehéz, ha  Esztergomból átmegyünk a hídon, jobbra kell fordulni, és pár száz méter után megtaláljuk azt a széles utcát, ahol a vásár van. Ezen az egy utcán fogjuk eltölteni legalább a fél napot, ha mindent látni akarunk (menet közben). Ha megállunk, nézelődünk, vásárolunk, akkor bizony gyorsan telik az idő.

Hogy mit lehet itt kapni? Az eddigi tapasztalatom szerint, rengeteg dolgot. Édességet persze, meg játékokat, dísztárgyakat, de ruházati és műszaki cikkeket is. A metszőollóval nagyon elégedett vagyok, amit 2 éve vettem a vásárban. "Rendes" üzletek is kitelepülnek, messziről is, ezeken a helyeken olyan termékek vannak, mintha a boltban vásárolnánk, csak itt szabad téren. Ezért az eső nem barátunk ezeken a napokon.

Arra is fel kell készülni, hogy ez egy nemzetközi vásár, vagyis az árusok több országból érkeznek. Vannak magyar árusok, és szlovákiai magyar, illetve magyarul is tudó árusok, de sokan Lengyelországból, Romániából érkeznek, és nem beszélnek magyarul. Ezen nem kell csodálkozni, sőt az is lehet, az árus saját anyanyelvén kívül semmilyen más nyelven nem ért. Azért kézzel-lábbal, mutogatva meg lehet beszélni, hogy mit szeretnénk, és az mennyibe kerül.

Csak megjegyzem, hogy Szlovákiában Euro van, de többen elfogadnak Forintot is.

Csütörtökön kezdődik a kitelepülés, ezért délelőtt még nincs minden nyitva, de délre már benépesül a környék.

Vasárnap délután már kezdenek pakolni, tehát ne hagyjuk a látogatást az utolsó órákra.

Aki gépkocsival megy, könnyen mozog, aki viszont vonattal, az nem jár jól idén. Az esztergomi vonalon pályafelújítás miatt vágányzár van, Pilisvörösvártól busszal lehet tovább utazni. Remélem, a kisvonat idén is a szokott módon megy át Párkányba a vasútállomásról.
Autóbusszal utazva a város belsőbb részére érkezünk, azért innen is elég messze van a híd és a vásár. Fel kell készülni cipővel, hogy bírjuk a sok gyaloglást a nem túl jó burkolaton is.

Fotókkal illusztrált beszámoló: http://kalandok-cirm.blogspot.com/2012/10/2012-evi-simon-judas-vasar.html.


2012. szept. 25.

Postojna honlapja

Egy megjegyzés miatt néztem meg a postojnai cseppkőbarlang honlapját, és meglepve tapasztaltam, hogy sajnos a linkjeim nem működnek. A honlap más címen található, elegánsabb lett, és kicsit átalakult.

A linkjeimet átnézem, és megkeresem az információkhoz tartozó új oldalakat. Sajnos nem alkalmazták az átirányítást, csak simán domaint váltottak.

Az új weboldal:

http://www.postojnska-jama.eu/en/