2011. jún. 30.

Stockholmi képek

Előkerültek a régi képek egy már nem használt háttértárolóról, így néhány bejegyzésben most Svédországi képeket mutatok.
A képek 2003-ban készültek, az első digitális fényképezőgépemmel. Azért látszik a különbség a mai gépek javára.


Egy napot töltöttem Stockholmban, ezért igyekeztem alaposan kihasználni az időt. Hajós városnézésre fizettem be, méghozzá a 2 órásra.
1 és 2 órás hajós városnézések voltak, és úgy éreztem, a két órába sokkal több fér bele, mint az egy órába. Persze ez így elmondva evidens, csak ott és akkor végig kellett gondolni, és meg kellett nézni a menetrendeket. Az 1 órás városnézés nem volt egy óra, ahogy a 2 órás se kettő, de a kettő között pont egy órányi eltérés volt a hosszát tekintve.

Svédországban az első, ami feltűnt nekem, az volt, hogy mások a felhők. Valahogy alacsonyan van az égbolt és a felhők, nem tudom, de nekem úgy tűnt.

Néhány kép ízelítőnek Stockholmról:



2011. jún. 13.

Spliti kirándulás

Split, Spalato, Spalatum. Mind ugyanazt jelenti. Horvátország második legnagyobb városát, az Adria partján.Egy napot töltöttünk Splitben néhány évvel ezelőtt. Akkor még nem tudtam, mi az a blogolás,  így hát nem is tudtam elmesélni, milyen volt.

Split

Nem nyaralni voltunk Horvátországban, direkt Splitbe mentünk kirándulni. Abban az évben ez volt a nyaralás. Kicsit fárasztó volt az út, de legalább láttam az Adriát, és ezt a csodálatos várost.

Nyaranta vannak autóbusz járatok a horvát tengerpartra. Egy ilyennel mentünk és jöttünk. Csak nekünk a két út között nem telt el egy hét. Reggel 8-ra értünk Splitbe, és este 8-kor indult vissza a menetrend szerinti járat. Végül is egy egész nap volt, amit járkálással, nézelődéssel, bambulással, strandolással töltöttünk.
Split - yacht kikötő
Az útról annyit, hogy fárasztó volt, de érdekes. Akkor már megvolt az autópálya valameddig, addig, ameddig kellett. Ugyanis a menetrend szerinti busz nem olyan, mint egy turistabusz. Ezt jól megmagyaráztam.
A lényeg, hogy a menetrendben szereplő városokat érinti, az útvonaltól nem térhet el. Az időket is tartani kell, mert az emberek a megállókban várják. Odafelé még hagyján, mert nem nagyon áll meg Magyarországon. Horvátországban viszont több városban is. Visszafelé is pontosnak kell lennie, és persze annak is, aki fel akar szállni, mert megadott megállóban, megadott időben kell várni a buszt.

Megállók Magyarországon: Nagykanizsa, Letenye
Horvátországban: Zadar, Biograd, Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir, Split.
Splitbe menetrend szerint 13 óra alatt ér oda a busz.

Tehát hiába van autópálya, Zadartól a tengerparti úton megy.
De ez nem is baj, mert legalább látni a városokat, a tengert. Zadarban már hajnal van, amikor odaérünk, és nyáron világos is. Odafelé kell a nézelődéssel foglalkozni, mert  visszafelé éjszaka lesz ezen a tájon.
Split - kikötő
Split már az ókorban is létező település volt. Először görög kolónia volt, majd római uralom alá került. Első lakója Diocletianus császár volt, aki a 3. században palotát építtetett itt, és életének utolsó éveit itt is töltötte. A palota 3.000 négyzetméteres, "luxusingatlan" volt.
Split - Diocletianus palotája. Régi és új találkozása
Ma főleg ennek a palotának a megmaradt részei miatt keresik fel a turisták. Ezen kívül több palota és templom, valamint múzeumok tartoznak a néznivalók sorába.

Split - Diocletianus palotájának romjai
Egy nap nagyon kevés, és már eleve nem kipihent az ember, ezért a külső megtekintés, szemlélődés volt a program. És persze a fotózás.
A pálmafa alatt
Meg persze az, hogy az ember a parti sétányon egy pálmafa alatt ülhet a padon, és közben a tengert nézheti.
Split -pálmák a tengerparti sétányon
Nem mondhatom, hogy a végtelen tengert, mert nem végtelen. Egész Horvátországra jellemző, hogy ritkán látni végtelen tengert, mert sok sziget van, és igazából a túlsó part sincs olyan nagyon messze.

Split - távolban egy fehér vitorla
Nagyon tetszett, hogy az autóbuszpályaudvar, a vasúti pályaudvar és a kikötő egymástól karnyújtásnyira van.
Split - pályaudvar
Ha én ezt előbb tudom...
A kompok sűrűn járnak át a szomszédos szigetre, ahol szép strandok vannak. Brac szigete van itt, és Supetar nevét már biztosan sokan hallották, mint nyaralási célpont. Oda lehet hajóval kirándulni menni.
Split - kompok
Meg is lehet járni egy nap alatt. 50 perces hajóút a sziget, a hajók illetve kompok sűrűn járnak.
Ezt elmulasztottuk, nem rajtam múlt a dolog. Én mentem volna.

Így maradt a járkálás, a helyi meki meglátogatása. Mert itt van! Horvátországban pár éve még nagyon kevés volt, most nem néztem utána.
Split - modern üzletek
Szombat délelőtti vásárlók
Nézelődtünk a pályaudvaron, láttunk autószállító vonatot is. Aztán séta közben véletlenül megtaláltuk a szabadstrandot. Délután már kevésbé süt oda a nap. Zuhany, mosdó volt, kellemes meglepetést okozva.
Split - pályaudvar autószállító vonattal
Még egy kis séta, piac, bolt meglátogatása volt a program, és felkészülés a 12 órás utazásra.
Spliti utcakép
Az utca végén a tenger
Szeptember eleje volt, nagyon meleg, tűző napsütéssel.

Mindent egybevetve fárasztó, de nagyon szép kirándulás volt.
Split és egész Dalmácia rengeteg kirándulási és nyaralási lehetőséget rejteget.
Nyáron a nap szerelmeseinek a tengerparti pihenést, ősszel és tavasszal a kirándulásokat, városnézéseket. Még annyi megnéznivalóm van!